December

December

måndag 5 februari 2018

5 februari 2018

Vaknar upp till en underbart vintrig dag. Några minusgrader så pass att det knarrar under skosulorna. Vindstilla och inte ett moln och solen värmer trots minusgraderna och det kvittrar i buskarna.

Så jag tog en den längsta promenaden på månader idag.

När vi har haft så mycket grått, regn, rusk, blåst och grått igen så blir man ju glad över att få såna här dagar och för min del kan det nu få hålla i sig hela februari ut. Lite snö, mycket sol och någon minusgrad.

Samtidigt - det kan få komma lite mer snö så pass att det blir ett bättre täcke i min trädgård för då kan jag "tvätta" mattorna i snön. Har två ullmattor, i hallen och i köket och dom skulle jag vilja lägga i snöna och borsta rent i den så blir dom som nya :)

Ja - redan februari och det nya året har bjudit på ditt och datt.

Jag går hos sjukgymnasten och får stötvågsbehandling för mina onda höfter. Slemsäckarna är inflammerade men jag tror det är mer som spökar runt där.

Kan vara både förslitningar, Artros, Fibromyalgin och gud vet vad. Ont gör det men inte alltid. När sköterskan och läkare lyfte, töjde och har sig så känns det inget. När man trycker på punkter gör det ont. Sitter jag på ett visst sätt på yogan i en viss ställning gör det ont. Men inte i de flesta. Går jag gör det ont samtidigt som det också inte gör det - typ var 4:e steg.

Länden bråkar också!

Jag är ju snart uppe i ett nytt högkostnadsskydd. 100:- per besök hos sjukgymnasten och 50 för varje besök hos sköterskan och min veckospruta.

Jag vill ju tro att det blir bättre om jag kan vara ute och gå men det har ju inte varit mycket av den varan under vintern pga av allt regn och rusk. Nä fina dagar som den här - ja då kan jag gå längre på ren vilja och njutning.

Så om det håller i sig nu så kan jag tänka mig en långpromenad med fika till helgen.

Har också roat mig. Årliga träffen med min kompis från 08-landet och så balett med barnen. Svansjön.

Trevliga saker! Och mer trevligt har jag att se fram emot.

Den 17:e ska jag titta på Tomas Ledin ihop med mina kära barn. Min julklapp. En show på Rondo som jag ser fram emot och jag ska till frissan den veckan.

Känner mig så grå, trist och glåmig. Så även där blir det bättre med lite solrosor på kinderna. Håret känns platt och slitet. Det är för tungt och jag ska klippa upp det tror jag. Då kommer mina lockar fram bättre när jag inte gör något med håret utan bara låter det torka. Just nu är det hela längder som är rakt klippta.

Helgen kom och gick. Var hos dottern på lördagen och hjälpte henne med gardinstänger så nu har hon gardiner i alla rum. Min gamla köksgardin från länge sen funkar perfekt i hennes kök. Rutor i olika grå toner. Hon har mörkgrått på väggarna.

På söndagen så frågade sonen om han kunde få min hjälp med att köra honom till affären för att storhandla och absolut!

Så jag körde hunden till dottern och hämtade upp hennes inköpslista, åkte och hämtade upp sonen och så till köpcentrat och Ica Maxi men först var jag in till teliabutiken och hämtade ett sim-kort.

Jag köpte förra helgen en ny mobil. En huawei Y6 hos Teliabutiken men ingen upplyste mig om att jag behövde ett nytt simkort - nano.

Så när jag kom hem och skulle starta upp den nya så kunde jag inte använda mitt simkort - -micro.

Så in på telias sida och beställa ett nytt. Detta på lördagen. På måndag ringer jag för att fråga om dom fått min beställning eftersom jag inte kunde läsa ut det på mina sidor- jo då den fanns där och beställningen var lagd.

Väntar någon dag - mailar dom och frågar om det skickats - jo då det har skickats.

I fredags mailar och frågor hur lång tid det ska ta och om jag ska beställa ett nytt igen. Med tanke på postnord.

Får då ett svar - att jag kan gå in i en butik och få nytt! Jasså!

Kunde man inte ha sagt det tidigare då! I butiken, I telefonsamtalet, I mailen?

Men nu har jag i alla fall en ny mobil. Min förra en Samsung J5 var bra men jag har haft problem. Och hela moderkortet fick bytas och sen fungerade inte hörluraruttaget mer än att höra. Kunde inte prata via mina lurar så där var det något fel, sen tappade jag den och fick en liten spricka i ett hörn - men det värsta är nog att den hela tiden säger att jag inte har minne och jag raderade bort appar men tills sist kunde jag inte ta bort fler utan att förlora användningsområde. Den hade 8 GB och den här har 16.

995:- fick jag betala. Kampanj om man var teliakund. 1490:- annars hos Telia så det blev ett bra köp och jag har en telefon jag kan använda efter mina behov.

Jag har min kalender, mina mail, bank, bank-id, Storytel och sociala medier. Det är dom viktigaste bitarna.

Och jag har investerat i en råsaftcentrifug och det blir juice av morot, äpple, apelsiner och ingefära. Dricker juicen som den är eller har i smoothie.

Äter mest vegetariskt - i alla fall när jag lagar mat själv hemma. Har både kyckling och kött och fisk i frysen men det känns som det tar emot att laga något av detta men när jag varit ute och ätit som jag nu gjort så blev det både kött och fisk.

Jag bakade till jobbet förra veckan och gjorde zucchinikaka god och något åt morotskakehållet. Men jag hade riven zucchini kvar och gjorde plättar - så himla goda ihop med lite lingon. Känns inte att det är grönsaker i dom. Dom känns bara gräddiga.

Något jag måste tänka mer på när jag äter vegetariskt - eller lakto-ovo som det mer blir är att få i mig protein.

Så jag äter gröt till frukost och har nötter, solrosfrön och pumpakärnor ihop med äpplemos på den och mjölk. Kaffe och Juice och ibland kokt ägg.

Idag blev det bara kaffe och gröt och jag var hungrig igen efter några timmar så jag står mig inte så länge men har samtidigt inte plats i magen att äta mer till frukost.

Så jag fick ta med mig en ostmacka - surdeg till jobbet och äta direkt.

Att göra egen juice är lätt när man har bra maskiner och den här är enkel att plocka isär och ihop och rengöra. Philips för 499:- - halva priset på kampanj hos Elgiganten.

Och jag kunde inte tro att morot skulle göra sig så bra i juice som den gör. Och jag kommer väl experimentera mer allt eftersom men just nu är det apelsiner och äpplen och morot. Får gå efter säsong och lärdom.

Än har jag slängt det som blir kvar - skal och annat men tänkte att ta vara på det som blir från morot och göra tex matbröd av det. Eller har i pastasås och dylikt där jag ändå kan ha riven morot. Nu är den ju finriven och lite torr men det gör nog inte så stor skillnad smakmässigt och näringsmässigt.

Tycker just nu att det är rätt kul i köket igen. Just att prova olika saker och testa nya rätter. Och när jag ändå stod i köket en dag så blev det flera rätter. Hade planerat för Gratinerad haloumipasta och då fick jag zucchini över så jag gjorde plättar igen. Samtidigt hade jag broccoli som jag behövde använda upp och gjorde en ädelsotsås och gratinerade detta. 2 lådor i frysen och åt en men broccolin blev för mjuk och när jag tar upp nästa ur frysen ska jag ha lite mer av buljong i den och mixa till en soppa - uppfinningrikedom när den är som bäst.

Halloumipastan har jag ätit och även gett till dottern av.

Så att göra flera rätter när man ändå håller på gör att man sen kan vila lite från matlagningen och bara värma.

Jag är väldigt intresserad av en slow-cooker samtidigt som jag kanske inte har någon användning för den. Den är ju mer kött och annat som man använder i en sån men jag såg en artikel - amerikans - om en kvinna som på 4 timmar gjorde 20 middagar. Hon skar kött, grönsaker och annat och la i plastpåsar som hon först skrivit på vad de innehöll, hur det skulle tillagas osv - sen la hon dessa i frysen och när det skulle lagas så la hon det i sin slow-cooker och så fick det stå där och laga sig själv.

När jag handlade igår så blev det förutom då frukt också gurkmeja i pulver - inte kryddan utan en påse pulver. Sen mandelmjölk och mandelsmör - ska vara bra till smoothie.

Men idag blev det som sagt ingen juice och ingen smoothie. För rörigt i köket och solen lockade mer än att stå vid spisen :)

Men ska fixa till det där idag och göra en större sats juice för någon dag i kylen håller den sig bra.

Ja - lite uppdatering för er som läser och även för mig som skriver och vill ha något att kunna se tillbaka till om jag vill - så det är ju lite av min dagbok att skriva här på bloggen.

2018 känns som om det kommer bli ett bra år.

2017 var också ett bra år på det stora hela. Mina barn flyttade hemifrån. Dottern har 1:a hands kontrakt men sonen har inte så många månader kvar på sitt andrahands kontrakt och kommer förmodligen göra en mellan landning hemma igen. Det får gå absolut och jag planerar i huvudet redan hur vi ska göra med hans och mina möbler.

Det går att placera ut och vi har kvar det där extra lånade förrådet och dottern har ett bra förråd till sin lägenhet där vi kan ställa tex hans soffa.

Han funderar ju på att köpa en lägenhet och då kan han spara lite mer om han bor hemma igen om han inte får tag på en bra andrahandslägenhet igen. Det blir som det blir.

Och många nöjen.

Tomas Ledin på Rondo nu i februari.

Fantomen på Operan i mars och även Mustach och HardCore superstar i mars - två helger på raken!

Ja - det blir kul och bra.

Men det är då och nu är nu och jag känner fortfarande glädje över solen och frustration över kroppen.

Var hemma en dag förra veckan från jobbet - pga huvudvärk när jag vaknade - en sån rejäl och jag brukar inte ha huvudvärk speciellt ofta så när jag får den blir jag orolig med tanke på hur många av mina likasinnande som har ont i huvdet - varje dag!

Men åter igen. Mer av solen och friska luften så blir det bättre - det måste jag tro på.

Må Gott

1 kommentar:

  1. Det låter smart att göra färdigt att ha i frysen tills det är dax att laga. Det tåls att tänka på...
    I helgen gjorde jag en stor laddning risgrynsgröt i slowkokaren.
    Jag tror jag har en juicepress i skåpet. Måste kolla hur den fungerar.

    Kram

    SvaraRadera